dilluns, 16 d’agost del 2010

rain is a good thing

Després d'acabar la ruta dels parcs naturals (vàrem visitar l'altre dia Mesa Verde on els anazasi -que ara s'han de dir Ancestro Puebloan, perquè l'altre era un terme despectiu- havien construït -fa anys i panys- cases a les baumes dels barrancs del canyon -com diu el filòsof: IM PREZIONANTE-), hem començat la part de la ruta 66 a Gallup. I, per què Gallup? Perquè ens coincidia amb el festival intertribal de nadius estatunidencs. Amb la por que pogués ser quelcom turístic, ens vàrem trobar com en un aplec de tribus índies (navajos, hopis, aztecs, indis de les planes, , on nosaltres destacàvem per ser de les poques turistes que hi havia pel lloc. Vàrem veure les indumentàries llempants amb les que feien les danses rituals i com cantaven i ballaven al ritme de tambors. Fins i tot la Laura va ballar amb els astecs la dansa de l'amistat (on, per cert, destacava molt gràcies al color blanc iniesta característic de les seves cames). La vetllada es va acabar amb una cerimònia de clausura on van coronar la reina de la festa (una espècie de pubilla) i, com no, van tocar i cantar l'himne estatunidenc davant d'un públic molt entregat.

També ens hem acostat Ácoma pueblo, un poble dels 'pueblo' situat sobre una mesa (una espècie d'altiplà), on el guia local ens va explicar com vivien (encara està habitat) i una mica de la història marcada per la conquesta dels espanyols i la matança que hi varen fer. També va explicar l'obsessió d'un pare franciscà per evangelitzar-los, una missió que el va dur a conviure amb els nadius molts anys. Al final, cansats, li van dir que sí, que eren cristians perquè marxessin, però ells van continuar amb la seva religió.

Ahir i avui està ennuvolat i caient gotes a estones. Com que no hi ha fotos (no tenim temps, que hem d'anar cap a Santa Fe), us deixem amb una cançó country que és un superhit per aquí relacionada amb la pluja. Quan la vàrem escoltar a la ràdio ens vàrem fer un fart de riure amb la lletra de l'estrofeta.



Bon dia a tots i una abraçada molt gran!

PS- Rosa PeFont, please, pots comprar samarretes de les festes de gràcia per les nenes? Ja te les pagaré quan torni... :)